Holisztikus Energiagyógyászat, Masszázs

A holisztikus gyógyászat alapelvei:

1) Az ember egész
A holisztikus gyógyászat által használt emberkép test-lélek-szellem hármasságából áll (ún. trichotóm emberkép). Ha a szervezetünkben kialakul egy betegség, ez a rendszer úgy tekinti, hogy nemcsak a test szintjén, hanem a többi, legalább olyan fontos szinten is érdemes az okokat megérteni és megszüntetni. Minden betegségnek van testi, lelki és szellemi oka. Ha a gyógyítás csak az egyik vagy másik szinten történik, az eredmény is csak részleges lesz.

2) Természeti törvények ismerete és alkalmazása
A mai emberek nem ismerik az alapvető természeti törvényeket, ezért ezeket folyamatosan áthágják, s részben emiatt betegednek meg. Ezen törvények ismerete és alkalmazása gerincét képezi a holisztikus gyógyászatnak.

3) A megelőzés fontossága
Sokkal könnyebb a betegségeket megelőzni, mint a már létrejött elakadásokat, blokkokat oldani és a szervezet működését helyreállítani. Az elsődleges cél tehát nem a gyógyítás, hanem a helyes, természetes életmód által az egészség megőrzése.

4) Szelíd diagnózis

A holisztikus gyógyászat külső jelekből következtet a belső szervek állapotára. Ez a diagnosztikai eljárás egyszerű, olcsó, fájdalommentes és semmilyen mellékhatása nincsen. A szakember számára az arc, a haj, a körmök, a szem, a fül elváltozásai mind-mind lényeges információkat hordoznak. Sosem erősítjük senkiben a betegségtudatot és igyekszünk megekeresni a lehető legegyszerűbb megoldásokat a problémára.

5) Természetes gyógymódok

Ez a rendszer egyszerű, természetes terápiákat használ. A gyógymódok nagy része közvetlenül a természetből merít (pl. táplálékok, gyógynövények, helyes légzés, testmozgás, stb.) Olyan gyógymódok használatosak, amelyek teljesen összhangban állnak az ember természetével.

6) A testben minden mindennel összefügg

A holisztikus gyógyászat kerüli a szakosodást, úgy tekint a testre, mint egy komplex rendszerre, ahol minden mindennel összefügg. Akárhol történjék is hát a gyógyító beavatkozás, az az összes szervnél és szervrendszernél éreztetni fogja pozitív hatását.

7) Az öngyógyító erők aktivizálása
Minden ember szervezete komoly öngyógyító mechanizmussal rendelkezik. Betegség esetén ez a folyamat erősen blokkolódhat. A cél éppen ezért a szervezet saját, belső gyógyító erőinek a fokozása egyszerű és természetes, szelíd módszerekkel.

A holisztikus gyógyászat által leggyakrabban használt módszerek (az ún. bázisterápiák) képezik a gyógyulás alapját:

  • Helyes táplálkozás, diéta
  • Méregtelenítés, tisztítókúrák, böjt
  • Vitamin- és nyomelembevitel
  • Gyógynövények használata (fitoterápia)
  • Természeti elemekkel való gyógyítás (tiszta víz, napfény stb.)
  • A friss levegőn végzett légzőgyakorlatok
  • Rendszeres mozgás (úszás, futás, kirándulás stb.)
  • Helyes tartás kialakítása, gerinc korrekció jógaterápiával
  • Természetes immunerősítés
  • Természetes fájdalomcsillapítás


Fotó: Lénárd Tamás

TEST KOMMUNIKÁCIÓ